ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Przeworsk

Ζωντανή μετάδοση στο Μάιος 15, 2017
προβολές

Περιγραφή

Przeworsk - πόλη στο Βοϊβονδία Podkarpackie, στην κομητεία Przeworsk, στους πρόποδες του Rzeszowskie, στον ποταμό Mleczka, δίπλα στον διεθνή δρόμο Ε40, πρώην έδρα των Πολωνών μεγιστάνων.

Μια ιδιωτική πόλη ευγενών που ιδρύθηκε το 1394, βρισκόταν τον 16ο αιώνα στην επαρχία της Ρουθηνίας. Κατά τα έτη 1975-1998 βρισκόταν στην επαρχία Przemysl. Είναι μέλος της Ένωσης Πολωνικών Πόλεων.

Η πόλη έχει 15.733 κατοίκους (31 Δεκεμβρίου 2010)[4]. Προστάτης της πόλης είναι ο Άγιος Αντώνιος της Πάδοβας.

Το Przeworsk αναφέρεται για πρώτη φορά το 1281. Η πόλη ιδρύθηκε το 1393 στη διασταύρωση σημαντικών εμπορικών δρόμων, στη θέση ενός πρώην ρουθηναϊκού οχυρού. Χάρη στα πολυάριθμα προνόμια και την ίδρυση δικαστικής περιφέρειας το 1470, το Πρζεβορσκ έγινε το δεύτερο δημοτικό κέντρο της γης του Πρζεμίσλ και φιλοξένησε δικαστήρια ευγενών. Για χρόνια η πόλη έπαιζε ρόλο σημαντικού κέντρου οικονομικής ζωής, κυρίως βιοτεχνίας (υφαντική) και εμπορίου. Πολυάριθμες εισβολές από τα ταταρικά, κοζάκικα, ρωσικά και σουηδικά στρατεύματα προκάλεσαν την παρακμή του Πρζεβορσκ. Στο γύρισμα του 19ου και του 20ού αιώνα η ανάπτυξη της πόλης αυξήθηκε με την ίδρυση του κτήματος Lubomirski entail (1825), την κατασκευή εργοστασίου ζάχαρης (1895) και ενός σιδηροδρομικού κόμβου.

Σήμερα το Przeworsk είναι ένα τοπικό κέντρο υπηρεσιών και βιομηχανικό κέντρο, καθώς και ένας κόμβος μεταφορών, όπου διασταυρώνονται σημαντικοί δρόμοι επικοινωνίας και τρεις σιδηροδρομικές γραμμές. Η πόλη είναι το διοικητικό κέντρο του νομού - είναι η έδρα του περιφερειακού γραφείου, του περιφερειακού δικαστηρίου, του περιφερειακού εισαγγελέα, της περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης και του κρατικού πυροσβεστικού σώματος, μεταξύ άλλων.

Υπάρχουν περίπου 60 ιστορικά κτίρια στην πόλη. Τα πιο σημαντικά είναι: γοτθικά οχυρωμένα μοναστήρια: Μονή Βερναρντίνων (εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας) και ο Οίκος του Παναγίου Τάφου (βασιλική με το παρεκκλήσι του Παναγίου Τάφου), το Δημαρχείο, το κλασικιστικό παλάτι Λουμπομίρσκι, το μπαρόκ μοναστήρι των Θυγατέρων της Φιλανθρωπίας, το μοναδικό ζωντανό υπαίθριο μουσείο στην Πολωνία "Pastewnik".

Χάρτες
ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ
0 Σχόλια

Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Συνομιλία

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ
Αποστολή μηνυμάτων μόνο σε συνδεδεμένους