ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ustroń - δρόμος αριθ. 941

Ζωντανή μετάδοση στο Ιούλιος 19, 2016
προβολές

Περιγραφή

Σταυροδρόμι Ustroń Polana. Το όνομα Polana προέρχεται από ένα ξέφωτο στο δάσος δίπλα στον Βιστούλα, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι ("...12 zahradnikuw kterech mam na polanie ..." - από την πρώτη αναφορά της Polana το 1607). Ο οικισμός ανήκε στον Mikolaj Rudzki, από τον οποίο τον αγόρασε το 1633 η δούκισσα Elisabeth Lucretia του Cieszyn. Αργότερα, η Polana αποτέλεσε τμήμα του Ustroń Górny, το οποίο ήταν ξεχωριστό χωριό μέχρι το 1839, όταν το Ustroń Górny και το Ustroń Dolny συγχωνεύτηκαν.

Το 1792 ιδρύθηκε εκεί μια χαρτοβιομηχανία από τον πρίγκιπα Albert Sasko-Cieszyński. Ένα κομμάτι από ένα παρακείμενο λιβάδι δίπλα στον ποταμό Βιστούλα ανήκε σε αυτό, το οποίο ήταν απαραίτητο για τη λεύκανση στον ήλιο των λινών κουρελιών, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή χαρτιού.

Το 1837 η χαρτοβιομηχανία μεταφέρθηκε κάτω από τον Βιστούλα στο Hermanice, όπου λειτούργησε με διακοπές μέχρι το 1933. Εκεί σφυρηλατούνταν άξονες και εξαρτήματα για κάρα. Η ισχύς των σφυριών προερχόταν από τον ποταμό Młynówka που το διέσχιζε. Το 1899 το σιδηρουργείο στην Polana εκκαθαρίστηκε και στο κτίριο εγκαταστάθηκε ένας υδροστρόβιλος, ο οποίος τροφοδοτούσε με ηλεκτρική ενέργεια το σιδηρουργείο στο Ustroń και λειτούργησε μέχρι τη δεκαετία του 1960. Εκτός από το κτίριο του πρώην σιδηρουργείου χαρτοποιίας, υπάρχει επίσης ένα φράγμα στον ποταμό Mlynowka με λίμνες, οι οποίες επιτρέπουν τη ρύθμιση της στάθμης του νερού στην τεχνητή δεξαμενή νερού που βρίσκεται δίπλα του και έχει έκταση 0,65 εκτάρια.

Χάρτες
ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ
0 Σχόλια

Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Συνομιλία

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ
Αποστολή μηνυμάτων μόνο σε συνδεδεμένους